bugün
yenile
    1. 10
      +
      -entiri.verilen_downvote
      t: 1932’de, mustafa kemal atatürk’ün katılımıyla dolmabahçe sarayı'nda toplanan ilk türk dili kurultayı’nın açılış günü olan 26 eylül, ülkemizde her yıl “dil bayramı“ olarak kutlanmaktadır. --- spoiler --- “... bu hadis doğru ise türk dilini öğrenmek vaciptir; doğru değilse aklın gereği türk dilini öğrenmektir.” -kâşgarlı mahmud, dîvânu lugâti't-türk. --- spoiler --- dil bayramımız kutlu olsun!
    2. 6
      +
      -entiri.verilen_downvote
      türkçe, dünyanın en eski, en geniş coğrafyalarına yayılmış ve günümüzde hâlâ en çok konuşulan dillerinden biridir. tarih ve kültür dildedir; zengin söz varlığıyla ve edebiyatıyla türk dili, türk milletinin kimliğidir. 26 eylül 1932’de, “türk dili, türk milletinin kalbidir, zihnidir.” diyen mustafa kemal atatürk’ün katılımıyla 1. türk dili kurultayı gerçekleştirilmiştir. türk dilini koruma bilinciyle yola çıkılan bugün, ülkemizde her yıl dil bayramı olarak kutlanmaktadır. daha çok türkçe konuşup türkçe yazdığımız yarınlara... dil bayramımız kutlu olsun! -ayrıca, (bkz: standart türkçe) (#3863920) (#2288981)-
    3. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Kutlu olsunn
    4. 9
      +
      -entiri.verilen_downvote
      90 yıl önce bugün 26 eylül 1932'de, mustafa kemal atatürk’ün katılımıyla 1. türk dili kurultayı toplanmıştır. kurultay’ın açılış günü olan 26 eylül, her yıl “dil bayramı” olarak kutlanmaktadır. --- spoiler --- “yirminci yüzyılda dil âlimleri, psikologlar ve sosyologlar dil ile düşünce arasında sıkı bir münasebet bulmuşlardır. bu münasebeti şöyle özetleyebiliriz: dil, onu konuşanların duygu, düşünce ve hayal dünyalarını tayin eder. bir dilde ne kadar kelime varsa, o milletin dünya görüşü o kelimelerle sınırlıdır. insanoğlu bildiği ve dikkat ettiği varlıklara, duygu ve düşüncelere ad koyar, bilmediklerinin o dilde adları da yoktur. diller, sade yapıları bakımından değil, kelime kadroları bakımından da birbirlerinden ayrılırlar. ve bu ayrılık kültür ve medeniyet farkına delalet eder.” -mehmet kaplan, kültür ve dil. --- spoiler --- namık kemal’in, “lisân-ı osmanî’nin edebiyatı hakkında bazı mülâhazâtı şâmildir” başlıklı yazısında vurguladığı da budur: dil edebiyatın temelidir, edebiyat ise bir milletin ruhudur. edebiyata sahip olmayan milletler, millî birlik vücuda getiremezler. türkler, içinde yaşadıkları her medeniyet çağında dili halı gibi işlemişlerdir. başlangıçtan bugüne kadar içinde yaşamış olduğumuz kültür ve medeniyetlere ait bütün unsurlar, dil ve edebiyatımıza değişik şekillerde aksetmiştir. bu sebeple dil, insanın ve hayatın en canlı parçasıdır. 90 yıl önce dilde sadeleşme çalışmaları için toplanan kurultay’dan çıkan kararlar, millî kimliğimizin korunması ve türkçenin değerlerine sahip çıkılması bakımından önemlidir. kutlu olsun!